بازیافت کیسه های پلاستیکی تجربه ای لذت بخش

بازیافت کیسه زباله  تجربه ای لذت بخش

اهمیت بازیافت کیسه های پلاستیکی

کیسه های پلاستیکی (به انگلیسی: plastic bags) و اصولاً پلاستیک ها چه بلایی بر سر طبیعت می‌آورند؟ بهتر است بدانید که کیسه های پلاستیکی یکی از گسترده ترین شکل های تولید زباله است و بازیافت آنها اهمیت زیادی دارد زیرا:

  • آنها یکی از انواع اصلی زباله های جمع آوری شده در هنگام پاکسازی خط ساحلی می باشند و به وفور در سواحل دریایی وجود دارند.
  • آنها در پارک ها و بزرگراه ها دور ریخته می شوند.
  • با دور ریخته شدن به عنوان زباله و به علت ماندگاری بیش از ۷۰۰‌ سال در محیط، باعث آلودگی زیست محیطی می شوند.
  • باد باعث جابجایی آنها شده و با ورودشان به رودخانه‌ها و کانال ‌های آب، رودها و مجاری فاضلاب ها را مسدود می کنند.
  • موجب گرفتگی آبراه‌ها می شوند.
  • به علت اینکه در آب، راکد و ساکن می مانند باعث افزایش زاد و ولد حشرات می شوند.
  • کیسه ‌های پلاستیکی راه یافته به دریا، وارد زنجیره غذایی جانوران دریایی شده و سالانه هزاران‌ گونه از جانوران آبزی از قبیل وال، دلفین، فوک و لاک‌پشت و نیز پرندگان دریایی اشتباهاً بر اثر خوردن این کیسه‌ها و خفگی ناشی از آن جان خود را از دست می دهند.
  • اما مهمترین مشکل کیسه های پلاستیکی دور ریخته شده و دلیل شایع محسوب شدن آنها به عنوان آشغال این است که آنها تجزیه پذیر نیستند.
خواندن این مطلب را از دست ندهید: اگر اقیانوس ها بمیرند ما نیز می میریم!

تخریب نوری چیست؟

به جای تجزیه بیولوژیکی، کیسه های پلاستیکی فرآیندی را تحت عنوان تخریب نوری (Photodegradation) از سر می گذرانند. تخریب نوری عبارت است از تجزیه شیمیایی مواد به قطعات کوچکتر به دلیل جذب نور خورشید.

تخریب نوری

کیسه های پلاستیکی حداقل برای صدها سال تجزیه نمی شوند و در نهایت خاک و آب ما را آلوده می کنند.

آزمایشات تنفس سنجی چیست و به چه منظوری استفاده می شود؟

اگرچه ۵۰۰ سال برآورد و تخمین، یک مدت زمان طولانی برای بررسی و تحقیق محسوب می شود اما دانشمندان دقیقاً نمی دانند چه مدت طول می کشد تا کیسه های پلاستیکی تجزیه شوند. آنها فقط حدود نیم قرن تحقیق و بررسی کرده اند اما بعد از گذشت این همه سال هنوز هم هیچ مدرک تجربی برای ارائه درباره مدت زمان تجزیه این کیسه ها نمی توانند ارائه کنند. دانشمندان میزان تست تجزیه را با آزمایش تنفس سنجی تخمین می زنند که عبارت است از قرار دادن ضایعات در محیطی که برای تحریک تجزیه از انتشار دی اکسید کربن برای تعیین میزان تجزیه استفاده می کنند. از آنجا که پلی اتیلن که کیسه های پلاستیکی از آن ساخته شده اند توسط  میکروب ها خورده نمی شوند، هیچ انتشار دی اکسید کربن برای اندازه گیری وجود ندارد. تنها یقین این است که فرایندِ تخریب نوریِ کیسه های پلاستیکی مدت زمان بسیار زیادی را می طلبد.

مزایای زیست محیطی بازیافت کیسه های پلاستیکی

پلی اتیلن مورد استفاده در تولید کیسه های پلاستیکی از نفت که  یک منبع تجدید ناپذیر است به دست می آید. بنابراین

۱- علاوه بر کاهش زباله های ناخوشایند و زباله های جامد در محل های دفن زباله با بازیافت کیسه های پلاستیکی ۱۱ بشکه نفت در هر تن کیسه بازیافت شده صرفه جویی می شود.

۲- علاوه بر کیسه های جدید می توان از کیسه های پلاستیکی بازیافتی نیز به سمت ساختن چوب کامپوزیت و گلوله یا رزین برای تولید سایر کالاهای پلاستیکی استفاده کرد. در این روش بازیافت کیسه های پلاستیکی به حفظ انرژی و مواد در صنایع دیگر نیز کمک می کنند.

کیسه های کاغذی در مقایسه با کیسه های پلاستیکی

چند دلیل قانع کننده وجود دارد که باعث می شود کیسه های پلاستیکی نسبت به کیسه های کاغذی یک گزینه سازگارتر با محیط زیست باشند از جمله:

  • تولید کیسه های پلاستیکی به ۴۰ درصد انرژی کمتر نسبت به تولید کیسه های کاغذی نیاز دارد!
  • تولید کیسه های کاغذی ۷۰ درصد آلودگی هوا و ۵۰ درصد آلودگی آب بیشتری ایجاد می کند!
  • در بازیافت کیسه های پلاستیکی از ۹۱ درصد انرژی کمتر نسبت به بازیافت کیسه های کاغذی استفاده می شود!
  • کیسه های پلاستیکی نیز در انتخاب زباله های جامد انتخاب سبزتری هستند. جالب است بدانید که ۱۰۰۰ کیسه پلاستیکی برابر با ۶٫۸۰ کیلوگرم زباله ایجاد می کند در حالی که همین تعداد کیسه های کاغذی ۶۳٫۵ کیلوگرم زباله ایجاد می کنند!
مقایسه کیسه های کاغذی و پارچه ای

در این مورد که کدام یک از کیسه های پلاستیکی یا کاغذی از نظر محیط زیست سازگارتر هستند همیشه مورد بحث است. هیچ جواب درستی وجود ندارد و خوشبختانه گسترش کیف های قابل استفاده مجدد و کیسه های پارچه ای یک جایگزین مناسب می باشند.

به جای کیسه‌های پلاستیکی خرید می‌توانیم از کیسه‌های ماندگار استفاده کنیم. این کیسه‌ها ۲ نوع دارند:

۱- کیسه‌های کتانی

این کیسه ها به دو دلیل گزینه مناسبی نیستند چون

الف_ این کیسه‌ها جای نسبتاً زیادی در کیف اشغال می‌کنند و به اندازهٔ پلاستیک سبک و انعطاف‌پذیر نیستند.

ب_ تولید این کیسه ها به علت کشت کتان هزینه ‌های زیست‌محیطی تحمیل می کنند چون کیسه کتانی ۱۳۰ برابر بیشتر از کیسه پلاستیکی هزینه‌های زیست‌محیطی را شامل می شود. پس برای برابر شدن هزینه تولید این کیسه ها باهم دیگر، باید حداقل ۱۳۰ بار از کیسه های کتانی استفاده کنیم.

۲- کیسه‌های بسیار سبک و نرم پلی‌استر دار

این کیسه‌های فوق‌العاده سبک و انعطاف‌پذیر دائمی که مخصوص خرید و معمولاً قابل شستشو در ماشین لباسشویی هستند جای زیادی نمی‌گیرند حتی برخی از آنها را می‌توان از کمربند آویزان کرد یا در جیب گذاشت. این کیسه‌ها بسیار مقاوم‌ بوده و از انواع خوب آنها می توان تا چند صد بار استفاده کرد. البته برخی از انواع پلی‌استر به کار رفته در این نوع کیسه‌ها هم می توانند حاوی مواد تجزیه‌ناپذیر باشند ولی چون این کیسه‌ها عمر و دوام خیلی بالایی دارند گزینه‌های خیلی بهتری نسبت به کیسه‌های پلاستیکی‌ می باشند.

اگر پلاستیک را بازیافت نکنید چه اتفاقی می افتد؟

خاصیت هایی مانند وزن کم پلاستیک، عدم نفوذ پذیری آب و ماندگاری طولانی باعث شده پلاستیک و کیسه های پلاستیکی بسیار مورد پسند عموم مردم باشد. بازیافت پلاستیک به این معنا نیست که آن را در محل دفن زباله بریزیم بلکه یک رویکرد واقع بینانه تری از ریختن آن در محل دفن زباله است.

آلودگی پلاستیکی

روش های مختلفی برای دور ریختن پلاستیک وجود دارد که واضح ترین آن بازیافت است. با این حال، زندگی بیشتر پلاستیک ها در محل های دفن زباله پایان می یابد. برخی از پلاستیک ها طوری ساخته شده اند که زیست تجزیه پذیر می باشند و برخی دیگر قابل کمپوست شدن هستند و فقط مستلزم این است که آنها را به یک مرکز کمپوست تجاری ببرید.

  • طبق تحقیقات انجام شده ۹۴ درصد آمریکایی ها طرفدار بازیافت هستند.
  • ۷۰ درصد آمریکایی ها قبول دارند که بازیافت باید در اولویت قرار گیرد.
  • فقط ۳۴٫۷ درصد آمریکایی ها بازیافت می کنند.
  • طبق گزارشات ۹۰ درصد آمریکایی ها در بیش از ۱۸ هزار محل خرده فروشی و خواروبار فروشی به محل بازیافت کیسه های پلاستیکی دسترسی دارند.
  • انستیتوی Worldwatch به این نتیجه رسیده است که آمریکایی ها و اروپایی ها به طور متوسط سالانه ۱۰۰ کیلو از بسته بندی های پلاستیکی استفاده می کنند.
  • SloActive با گزارشی از مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۷ نشان داد که ۶۷ درصد پلاستیک موجود در اقیانوس ها از ۲۰ رودخانه وارد اقیانوس ها می شود که بیشتر این رودخانه ها در آسیا واقع شده اند.
  • سالانه کمتر از ۱۰ درصد پلاستیک مورد استفاده در ایالات متحده بازیافت می شود. ۳۳ میلیون تن باقی مانده نیز به صورت زباله دور ریخته می شود. زندگی ۲۲ تا ۴۳ درصد پلاستیک ها در محل های دفن زباله به پایان می رسند و مابقی آنها سوزانده می شوند. هر سه این موارد محیط و سلامت انسان و حیوانات وحشی را تحت تأثیر قرار داده و منجر به صرف هزینه های هنگفتی می شوند.
در این زمینه بیشتر بخوانید: آیا زندگی بدون پلاستیک ممکن است؟!

پلاستیک های قابل بازیافت

بیشتر پلاستیک ها قابل بازیافت هستند. بستگی به این دارد که پلاستیک برای چه چیزی استفاده می شود و چه نوع ماده ای را در خود دارد.

پلاستیک های قابل بازیافت
  • PET بیشتر برای بطری های نوشیدنی و آب استفاده می شود. (درج شماره ۱ داخل علامت بازیافت روی آنها)
  • HDPE برای کیسه های شیر و مایعات مختلف مانند روغن پخت و پز و شوینده ها استفاده می شود. (درج شماره ۲ داخل علامت بازیافت روی آنها)
  • از پلی وینیل کلرید_PVC برای ساخت بسته بندی های چسبان، تخته پاک کن های خشک، علائم و موارد دیگر استفاده می شود. (درج شماره ۳ داخل علامت بازیافت روی آنها)
  • LDPE برای کیسه های پلاستیکی نان، خرید و کیسه های تمیز کننده خشک و غیره استفاده می شود. (درج شماره ۴ داخل علامت بازیافت روی آنها)
  • پلی پروپیلن _PP برای ظروف مواد غذایی از قبیل خامه ترش، کچاپ، درپوش بطری و غیره استفاده می شود. (درج شماره ۵ داخل علامت بازیافت روی آنها)
  • پلی استایرن _ PS اغلب یک محصولی از کف است که برای فنجان های قهوه، بسته بندی ها، چاقو، چنگال، قاشق، بشقاب و سایر موارد یکبار مصرف استفاده می شود. (درج شماره ۶ داخل علامت بازیافت روی آنها)
  • پلی کربنات و پلی لاکتید که برای وسایل پزشکی یا در برق و الکترونیک مورد استفاده قرار می گیرند به ندرت بازیافت می شوند. (درج شماره ۷ داخل علامت بازیافت روی آنها)

تجزیه انواع پلاستیک چند سال می کشد؟

در محل دفن زباله تجزیه PET می تواند ۱۰ سال طول بکشد. طبق تحقیقات انجام شده تجزیه کامل PET می تواند ۵۰ سال طول بکشد و در صورت قرار گرفتن پلاستیک در معرض نور این فرایند می تواند سریعتر اتفاق بیفتد. طبق تحقیقات انجام شده توسط مرکز بازیافت مواد، تجزیه بیشتر پلاستیک ها ۲۰۰ تا ۴۰۰ سال طول می کشد.

سایر پلاستیک ها و سال های لازم برای تجزیه آنها شامل موارد زیر است:

  • تجزیه PSحدود ۵۰ سال طول می کشد.
  • تجزیه HDPE حدود ۱۰۰ سال طول می کشد.
  • تجزیه LDPE حدود ۵۰۰ سال طول می کشد.
  • تجزیه PP حدود ۱۰۰۰ سال طول می کشد.
در این زمینه بیشتر بخوانید: بازیافت پلاستیک و انواع پلاستیک

چگونه در بازیافت سهیم باشیم!

  • از کیسه های پارچه ای استفاده کنید.
  • کیسه پلاستیکی موجود در خانه تان را دور نیندازید و دوباره و چند باره از آنها استفاده کنید.
  • خریدتان را از جاهایی انجام دهید که پاکت های چندبار مصرف به مشتریانشان تحویل میدهند.
  • اکثر انواع کیسه های پلاستیکی قابل بازیافت هستند که در قسمت پلاستیک های قابل بازیافت مفصلاً در این مورد صحبت کرده ایم.
  •  کیسه های پلاستیکی هنگام ذخیره شدن برای بازیافت باید تمیز، خشک و خالی باشند.

سخن پایانی

روز به روز بر تعداد کشورهای اروپایی که استفاده از کیسه‌ های پلاستیکی را ممنوع یا مردم را تشویق به بازیافت این کیسه ها می کنند افزوده می شود. مسئولین کشور ایران هم بایستی در این حوزه اقدامات مناسب و شایسته ای را سرلوحه کار خویش قرار دهند. باید تبلیغات مفصلی در زمینه مضرات این کیسه ها در رسانه‌ها انجام و فرهنگ سازی و اطلاع رسانی شود تا مردم کیسه‌ های پارچه‌ای را ترجیح دهند.

مجمع فعالان زیست محیطی کشور (انجمن حمایت از حیوانات و محیط زیست) هم به نوبه خود سعی دارد گامی در این جهت برداشته و سهمی در این زمینه داشته باشد. این مجمع به هر کدام از اعضای خود که برای دریافت کارت شناسایی اقدام و لباس رسمی این سازمان را دریافت می کنند؛ به عنوان هدیه یک کیسه پارچه ای برایشان ارسال می کند. امید است با مصرف کمتر پلاستیک های یکبار مصرف و جایگزینی آن با کیسه های پارچه ای در حفظ محیط زیست خودمان سهیم باشیم.


برای ثبت آگهی رایگان به سایت شهر24 مراجعه کنید

سایت شهر24 مرجع آگهی های رایگان.با سایت شهر24 دیده شوید